maanantai 15. lokakuuta 2012

Asenne plus autettu sattuma on yhtä kuin menestys


Muistan nähneeni jossain avaruustähtitieteen professorin Esko Valtaojan ajatuksen siitä, että missään menneisyyden hetkessä asiat eivät ole olleet yhtä hyvin kuin nyt. Ajatus oli oikeastaan aika lohdullinen nykyaikaisessa huonojen uutisten loputtomassa virrassa ja olen miettinyt sitä usein jälkeenpäin. Tämän ajatuksen kautta on myös henkilökohtaiset vastoinkäymiset helpompi asettaa oikeisiin mittasuhteisiin, historiallisella aikajanalla.

Esko Valtaoja tuli taas mieleeni miettiessäni tulevaisuudentutkimusta ja menestyjiä. Valtaojan ajatus toki liittyy myös menestyjiin siinä mielessä, että asenne ratkaisee aina, kuten Positiivarit tapaavat sanoa.

Treeniä ja intohimoa


Pelkkä positiivinen ajattelu ei silti riitä sellaisen menestyksen saavuttamiseen, jota aikamme ihannoi. Luin taannoin Malcolm Gladwellin kirjan "Kuka menestyy ja miksi", joka pyrkii avaamaan maailmanhistorian menestyjien tarinoita.

Miljonääriksi tai huippumuusikoksi ei tulla ilman kovaa työtä. Kirjan mukaan maailman kuuluisimmat muusikot, jääkiekkoilijat, lakimiehet ja it-nerot ovat kaikki harjoitelleet keskimäärin 10 000 tuntia ennen läpimurtoa!

Intohimo on saanut heidät harjoittelemaan ja intohimo on myös suurin erottava tekijä lahjakkuuden ja ei-niin-lahjakkuuden välillä. Lahjakkuus ilman intohimoa ei vie menestykseen – ainakaan kovin todennäköisesti. Lahjaton taas saattaa menestyä paljon paremmin intohimon voimalla.

Mutta kovakaan työ ei vie menestykseen ilman menestyksen mahdollistavia sattumia: Bill Gates pääsi koodaamaan tietokoneella ilmaiseksi ja niin paljon kuin tahtoi, vaikka normaalisti se ei olisi ollut 1960-luvulla mahdollista.

14 maailmanhistorian rikkainta henkilöä on syntynyt yhdeksän vuoden sisällä vuosina 1831-1840 ja heidät siivitti menestykseen amerikkalaisen talouselämän historian suurin muodonmuutos 1860- ja 1870-luvuilla.

Juutalaiset lakimiehet joutuivat aluksi hoitamaan Wall Streetilla hankalia ja rumia oikeusjuttuja, kun ne eivät muille kelvanneet. Kun sitten 1970-luvulla tällaisten oikeusjuttujen määrä kasvoi räjähdysmäisesti, he olivat valmiita. Elämän huonoista alkulähtökohdista huolimatta intohimoiset ja yritteliäät ihmiset ovat menestyneet kohdattuaan oikeita ihmisiä ja tilaisuuksia.

Ennakoinnista apua


Sattumaan ei pysty paljon vaikuttamaan juuri siksi, että se on sattuma, mutta tulevaisuudentutkimuksen avulla voidaan kenties löytää myös uusia menestyksen siemeniä.

Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta ennakoida voi. Vaihtoehtoisia mahdollisuuksia tulevaisuudelle kannattaa miettiä, jos haluaa siihen jollain tavalla varautua. Alkuun pääsee vaikka tutustumalla Elina Hiltusen kirjaan ”Matkaopas tulevaisuuteen”.

Innovaatioverkosto haluaa auttaa yrityksiä uuden innovoinnissa ja ennakoinnissa. Siksi tarjoamme myös tänä syksynä mukana oleville alueille mm. työkaluja ennakointiin.

Lopuksi voisikin todeta: ennakoidaan ja mahdollistetaan onnekkaita sattumia. Koskaan ei tiedä, milloin se synnyttää jotain suurta! 



Riitta Suomalainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti